A Swedish look on sidemount diving

sidemount-diver

Sidemount

photos by @roosmichels__

VarfΓΆr bΓΆrjade jag egentligen att dyka sidemount? Jag har alltid varit imponerad av folk som gΓ₯r pΓ₯ riktigt djupa dyk, sΓ₯ jag har fΓΆrsΓΆkt omge mig med djupdykare och TECH-dykare, nΓ€r min nΓ€ra vΓ€n Alex berΓ€ttade fΓΆr mig att han precis utbildat sig till Side-mount-instruktΓΆr och bΓΆrjade fΓΆrklara alla fΓΆrdelar med det sΓ₯ tog det inte mΓ₯nga ΓΆgonblick innan jag satt med PADI-sidemount-boken framfΓΆr mig.

Jag fastnade direkt, framfΓΆr allt tyckte jag att det verkade utmanande med att lΓ€ra mig alla nya handsignaler med att bara anvΓ€nda en hand! UtΓΆver det sΓ₯ brukade jag ofta vara den i dyklaget som fick slut pΓ₯ luft fortast dΓ₯ jag alltid har omgivit mig med mycket erfarna dykinstruktΓΆrer och TECH-dykare.

Eftersom jag precis hade kommit tillbaka till Gili Trawangan frΓ₯n min senaste dykresa sΓ₯ kΓ€nde jag att jag behΓΆvde nΓ₯gonting att gΓΆra, jag har alltid haft mΓ₯let att utveckla mig sjΓ€lv i stΓΆrsta mΓΆjliga mΓ₯n, framfΓΆr allt nΓ€r det gΓ€ller dykning. Detta resulterade alltsΓ₯ i att jag gjorde min sidemount-kurs direkt men med en annan god vΓ€n Patrick som ocksΓ₯ han har sina rΓΆtter inom teknisk dykning.

Dag ett bΓΆrjade med lite teori (ju lΓ€ngre jag kommer i mina certifieringar desto mer inspirerande Γ€r teori-sektionerna) och direkt efter det sΓ₯ bΓΆrjade vi med en Equipment-setup, oj vilken skillnad det Γ€r pΓ₯ att sΓ€tta upp en sidemount-setup Γ€n en singletank-backmount!

Efter det sΓ₯ kliade det i fingrarna fΓΆr att fΓ₯ gΓ₯ ned i vattnet! Vi gjorde en ”pool-session” pΓ₯ nΓ₯gon timme innan vi Γ€ntligen fick hoppa ned i havet, fΓΆrsta dyket gjorde vi pΓ₯ ca tjugo meter pΓ₯ en av mina favoritdykplatser runt Gili-ΓΆarna, ”deep-turbo” vi hade ett fantastiskt dyk och gjorde klart skillsen pΓ₯ fΓΆrsta halvan av dyket. Som tur Γ€r sΓ₯ hade vi ju tvΓ₯ tankar var vilket gjorde att vi fortfarande var garanterade de fulla 60 minuterna som vi fΓ₯r gΓΆra hΓ€romkring!

Efter att ha kommit upp frΓ₯n det dyket var jag redan frΓ€lst, tΓ€nk om jag skulle kunna dyka sΓ₯ hΓ€r varje dag? Bara kunna fokusera pΓ₯ att fΓ₯ min trim att bli perfekt och min bouyncy. Kunde knappt sova pΓ₯ hela natten!

NΓ€sta dag bestΓ€mde vi oss fΓΆr att gΓΆra dyk tvΓ₯ och tre pΓ₯ NITROX (EANx), vi hade redan tagit bort vΓ₯r luftkonsumtion som en begrΓ€nsande faktor och nu ska vi dessutom ΓΆka vΓ₯r no-stop-limit!

BehΓΆver jag ens fΓΆrklara hur bra de tvΓ₯ dyken var? Det kΓ€ndes som att vi kunde stanna fΓΆr alltid dΓ€r nere. Under de hΓ€r tvΓ₯ dagarna lΓ€rde jag mig inte bara att dyka med tvΓ₯ tankar, jag lΓ€rde mig nya handsignaler, vissa stunder kΓ€ndes det som att jag behΓΆvde lΓ€ra mig att dyka frΓ₯n ruta ett igen och dessutom sΓ₯ fick jag min fΓΆrsta instegskurs i teknisk dykning som Γ€r nΓ₯got som jag alltid har velat gΓΆra!

Den enda nackdelen Γ€r nu att jag helst vill gΓΆra alla dyk pΓ₯ sidemount vilket tar nΓ₯gra minuter extra att sΓ€tta upp. SΓ₯ fort jag fΓ₯r en mΓΆjlighet sΓ₯ drar jag ut till shark-point, Deep-Halik eller Deep-turbo pΓ₯ ett riktigt lΓ₯ngt dyk med tvΓ₯ tankar och sidemountkonfiguration!

Kontakta DiveCentralGili fΓΆr att fΓ₯ reda pΓ₯ hur du gΓΆr din sidemountkurs och bli en i TECH-laget!

Dive Central2 Comments