A Swedish look on sidemount diving

sidemount-diver

Sidemount

photos by @roosmichels__

Varför började jag egentligen att dyka sidemount? Jag har alltid varit imponerad av folk som går på riktigt djupa dyk, så jag har försökt omge mig med djupdykare och TECH-dykare, när min nära vän Alex berättade för mig att han precis utbildat sig till Side-mount-instruktör och började förklara alla fördelar med det så tog det inte många ögonblick innan jag satt med PADI-sidemount-boken framför mig.

Jag fastnade direkt, framför allt tyckte jag att det verkade utmanande med att lära mig alla nya handsignaler med att bara använda en hand! Utöver det så brukade jag ofta vara den i dyklaget som fick slut på luft fortast då jag alltid har omgivit mig med mycket erfarna dykinstruktörer och TECH-dykare.

Eftersom jag precis hade kommit tillbaka till Gili Trawangan från min senaste dykresa så kände jag att jag behövde någonting att göra, jag har alltid haft målet att utveckla mig själv i största möjliga mån, framför allt när det gäller dykning. Detta resulterade alltså i att jag gjorde min sidemount-kurs direkt men med en annan god vän Patrick som också han har sina rötter inom teknisk dykning.

Dag ett började med lite teori (ju längre jag kommer i mina certifieringar desto mer inspirerande är teori-sektionerna) och direkt efter det så började vi med en Equipment-setup, oj vilken skillnad det är på att sätta upp en sidemount-setup än en singletank-backmount!

Efter det så kliade det i fingrarna för att få gå ned i vattnet! Vi gjorde en ”pool-session” på någon timme innan vi äntligen fick hoppa ned i havet, första dyket gjorde vi på ca tjugo meter på en av mina favoritdykplatser runt Gili-öarna, ”deep-turbo” vi hade ett fantastiskt dyk och gjorde klart skillsen på första halvan av dyket. Som tur är så hade vi ju två tankar var vilket gjorde att vi fortfarande var garanterade de fulla 60 minuterna som vi får göra häromkring!

Efter att ha kommit upp från det dyket var jag redan frälst, tänk om jag skulle kunna dyka så här varje dag? Bara kunna fokusera på att få min trim att bli perfekt och min bouyncy. Kunde knappt sova på hela natten!

Nästa dag bestämde vi oss för att göra dyk två och tre på NITROX (EANx), vi hade redan tagit bort vår luftkonsumtion som en begränsande faktor och nu ska vi dessutom öka vår no-stop-limit!

Behöver jag ens förklara hur bra de två dyken var? Det kändes som att vi kunde stanna för alltid där nere. Under de här två dagarna lärde jag mig inte bara att dyka med två tankar, jag lärde mig nya handsignaler, vissa stunder kändes det som att jag behövde lära mig att dyka från ruta ett igen och dessutom så fick jag min första instegskurs i teknisk dykning som är något som jag alltid har velat göra!

Den enda nackdelen är nu att jag helst vill göra alla dyk på sidemount vilket tar några minuter extra att sätta upp. Så fort jag får en möjlighet så drar jag ut till shark-point, Deep-Halik eller Deep-turbo på ett riktigt långt dyk med två tankar och sidemountkonfiguration!

Kontakta DiveCentralGili för att få reda på hur du gör din sidemountkurs och bli en i TECH-laget!

Dive CentralComment